• Fries vertaalbureau

    • Alleen experts in de Friese taal
    • Krijg de beste Friese vertalingen….
  • home
  • Fries vertaalbureau

flagFries vertaalbureau


Het Fries is een West-Germaanse taal die onder de zogeheten Ingveoonse of Anglo-Friese talen valt. De regio’s waar nu nog Fries wordt gesproken, waren ooit onderdeel van een langgerekte Fries sprekende kuststrook die op zijn hoogtepunt ongeveer van de Deense grens tot de Belgische grens liep. Maar door veroveringen van Saksische en Bourgondische hertogen die het Nederduits met zich meebrachten werd het Fries verdrongen.

Die Friestalige gebieden

De provincie Friesland kent zo’n 440.000 Fries sprekende mensen, daarvan zijn er 350.000 moedertaalsprekers. Er wordt ook Fries gesproken in het aan Friesland grenzende Westerkwartier in Groningen, in de Duitse gemeente Saterland in Nedersaksen, en in Sleeswijk-Holstein aan de grens met Denemarken. In totaal dus drie geïsoleerd van elkaar liggende gebieden. Alles bij elkaar kent het Fries zo’n 700.000 sprekers. Ondanks het gegeven dat het Fries een kleine taal is, kan aan veel universiteiten in Europa Fries wel als bijvak worden gekozen.

De Friese taal

Uit twee van de Friese dialecten, het Kleifries en Woudfries, is het Standaardfries ontwikkeld dat als onderwijs- en bestuurstaal dienst doet in Friesland. Behalve in Nederland is het Fries ook in Duitsland een officiële taal. Om een aantal typische Friese klanken weer te kunnen geven zijn er zes letters aan het Friese alfabet toegevoegd: â, ê, é, ô, ú en û. De letters q en x komen van oorsprong niet voor in het Fries, behalve in leenwoorden. Het Standaardfries is de tweede officieel in Nederland erkende bestuurstaal. Daar moet bij aangetekend worden dat het Fries alleen gebruikt mag worden ‘als het niet tot een te grote belasting van het bestuurlijk verkeer leidt’. Over Nederlandse zuinigheid gesproken.

In-country vertalers

Wij werken graag met in-country vertalers; in dit geval met in Friesland wonende Friese vertalers die naar het Fries vertalen. Die vertalers hebben niet alleen de beste feeling met hun moedertaal, maar ook met hun cultuur. Dat laatste is van beslissend belang om een precies op de doelgroep toegesneden vertaling te verkrijgen.

U kunt gemakkelijk en snel een vrijblijvende offerte opvragen voor uw Friese vertaling. Binnen 30 minuten ontvangt u van ons een offerte op maat. Uw offerte kunt u opvragen middels de onderstaande knop.

Topkwaliteit

Ons vertaalbureau is in het bezit van de hoogst haalbare Europese kwaliteitsnormen voor vertaalbureaus; de ISO 9001 en de ISO 17100. Die keurmerken vereisen van ons en de vertalers waar wij mee samenwerken continue topkwaliteit. Daarnaast geldt voor al onze vertalingen een laagsteprijsgarantie en onze 100% tevredenheidsgarantie. Wij zijn pas echt tevreden als u dat bent.

Waar wacht u nog op?

15.000+ klanten hebben ons reeds in vertrouwen genomen

Vraag offerte aan
BINNEN 15 MINUTEN
Bekijk meer recensies

Vertrouwd door:

Bekijk meer

Alleen de beste kwaliteit is goed genoeg

Translation Kings beschikt over de hoogst haalbare certificaten voor vertaalbureaus: ISO 9001:2015 en ISO 17100:2015. Topkwaliteit en service staan bij ons altijd op nummer 1.

Lidmaatschappen

Translation Kings is lid van de VViN en de EUATC; organisaties van vertaalbureaus die gezamenlijk werken aan de optimalisering van kwaliteit en dienstverlening.