• Tsjechisch vertaalbureau

    • Alleen experts in de Tsjechische taal
    • Krijg de beste Tsjechische vertalingen….
  • home
  • Tsjechisch Vertaalbureau

flagTsjechisch Vertaalbureau


Het Tsjechisch (čeština of český jazyk) is een West-Slavische taal met ongeveer 12 miljoen sprekers in Tsjechië en de buurlanden (met name Slowakije en Oostenrijk). Het is een van de oudste Europese cultuurtalen. Tsjechië kende een bloeiperiode tussen de 13e en de 16e eeuw. In die tijd kende het land en de taal een grote mate van uniformiteit en stabiliteit. Aan die periode kwam een einde in 1620 met de onderwerping door het Habsburgse Rijk. Duits en Latijn werden de overheersende talen.

Nieuw Tsjechisch

Toen de belangstelling voor het Tsjechisch aan het einde van de 18e eeuw weer opbloeide, bevond men zich in een spagaat. Het oude Tsjechisch had zich gedurende een lange periode zonder vastgestelde normering alle kanten op ontwikkeld en was ondertussen sterk beïnvloed geraakt door andere talen. Het bleek niet zo eenvoudig om daar weer een nieuw algemeen Tsjechisch uit te creëren. Met name de inspanningen van de historicus Josef Dobrovský en de poëet en linguïst Josef Jungmann droegen bij aan de uiteindelijke vorm van het nieuwe Tsjechisch, uitgebreid met leenwoorden uit andere Slavische talen, met name het Russisch en het Pools.

Bijzonder Tsjechisch

Het Tsjechisch wordt geschreven met het Latijnse alfabet, aangevuld met een flink aantal specifieke letters die vaker opduiken in Slavische talen. Een van die letters willen wij u hier toch even in het zonnetje zetten; de Ů. Deze U met corona (kroužek: ˚) komt alleen in het Tsjechisch voor (in het verleden kende het Litouws deze letter ook). Wat wij u ook niet willen onthouden is dit Tsjechische zinnetje: ‘Strč prst skrz krk’, wat zoveel betekend als ‘steek je vinger door je keel’. Deze zin bevat ogenschijnlijk geen klinkers. Het is echter zo dat de letters L en R in het Tsjechisch ook als klinkers kunnen fungeren. Wie het Duits net zijn 4 naamvallen onder de knie heeft, mag door naar het Tsjechisch; dat heeft er 7.

In-country vertalers

Wij werken graag samen met in Tsjechië wonende Tsjechische vertalers die Tsjechisch als moedertaal hebben; zogeheten in-country vertalers. Zulke vertalers hebben immers een optimale voeling met hun taal en cultuur. Want naast taal is ook cultuur een wezenlijk onderdeel van de manier waarop mensen zich uitdrukken. In-country vertalers hebben hun taal en cultuur dagelijks om zich heen, en zijn het beste in staat om de vertaling precies aan te kunnen laten sluiten bij de belevingswereld van de beoogde doelgroep.

Kwaliteit

Om u als klant ook vooraf maximale kwaliteitsgaranties te kunnen geven, hebben wij als vertaalbureau ingezet op de hoogst haalbare Europese kwaliteitskeurmerken voor vertaalbureaus; de ISO 9001 en de ISO 17100. Wij zijn er dan ook trots op dat wij over de betreffende certificaten beschikken. Dat geeft u de zekerheid dat u altijd op topkwaliteit kunt rekenen. Maar wellicht kunt u dat het beste aan onze klanten vragen; op deze onafhankelijke website vindt u een groot aantal beoordelingen over ons. In aanvulling op onze kwaliteitskeurmerken geven wij u overigens ook altijd een laagsteprijsgarantie en onze 100% tevredenheidsgarantie. Hoe het mogelijk is dat we goed én goedkoop zijn? U leest het hier.

Benieuwd wat uw Tsjechische vertaling gaat kosten? Als u via de onderstaande knop een geheel vrijblijvende offerte opvraagt, ontvangt u binnen 30 minuten een offerte op maat van ons.

Waar wacht u nog op?

15.000+ klanten hebben ons reeds in vertrouwen genomen

Vraag offerte aan
BINNEN 15 MINUTEN
Bekijk meer recensies

Vertrouwd door:

Bekijk meer

Alleen de beste kwaliteit is goed genoeg

Translation Kings beschikt over de hoogst haalbare certificaten voor vertaalbureaus: ISO 9001:2015 en ISO 17100:2015. Topkwaliteit en service staan bij ons altijd op nummer 1.

Lidmaatschappen

Translation Kings is lid van de VViN en de EUATC; organisaties van vertaalbureaus die gezamenlijk werken aan de optimalisering van kwaliteit en dienstverlening.