• Russisch vertaalbureau

    • Alleen experts in de Russische taal
    • Krijg de beste Russische vertalingen….
  • home
  • Russisch vertaalbureau

flagRussisch vertaalbureau


Het Russisch behoort tot de Indo-Europese taalfamilie, daarbinnen is het een van de Slavische talen. Samen met het Oekraïens en het Wit-Russisch vormt het Russisch de Oost-Slavische taalgroep. Het Russisch is, behalve in Rusland, een officiële taal in Abchazië, Kazachstan, Kirgizië, Wit-Rusland, Zuid-Ossetië en Transnistrië (een de facto dwergstaatje tussen Moldavië en Oekraïne wat nog door weinig andere landen erkend is). Geteld naar het aantal moedertaalsprekers (ruim 150 miljoen) staat het Russisch in de top 10 van grootste talen ter wereld. Daarnaast spreken nog eens 100 miljoen personen Russisch als tweede taal.

Weinig verschil tussen Russische dialecten

Maar anders dan het Spaans, Portugees en het Frans zit het Russisch niet in de lift. De eerste drie maken een enorme groei door de grote bevolkingsaanwas van Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen waar hun taal gesproken wordt; het Russisch beweegt de andere kant op. In Russisch sprekende landen groeit de bevolking niet hard, als die al groeit. En de jongeren uit die landen leren liever Engels als tweede taal. Evengoed is het Russisch in een enorm gebied in Europa en Azië de lingua franca (gemeenschappelijke communicatietaal). En wat dat aangaat functioneert het goed. het verschil tussen de Russische dialecten is, afgezet tegen het enorme verspreidingsgebied, opmerkelijk klein. Dialect sprekende Groningers en Vlamingen hebben meer moeite elkaar te verstaan. In Rusland worden verder nog zo’n 100 talen gesproken die bijna allemaal tot andere taalgroepen behoren (Oeralisch, Altaïsch, Paleo-Siberisch, Kaukasisch).

Russisch versus Nederlands

De lange rij Nederlandse begrippen uit de scheepvaart die door toedoen van Tsaar Peter de Grote hun weg in het Russisch hebben gevonden kennen we. Maar ook daarbuiten vindt je Nederlandse leenwoorden in het Russisch variërend van stukadoor en brandspuit tot korfbal. Een van de nieuwste Nederlandse woorden die zijn weg in het Russisch heeft gevonden is klapschaats wat als kon’ki-klapy (kon’ki is schaats) door het leven gaat. Op onze beurt hebben we woorden als knoet, doerak, mammoet, steppe en pierewaaien van de Russen geleend.

In-country vertalers

Vertalen houdt niet op bij het omzetten van woorden, begrippen en zinnen naar een andere taal. De cultuur waarin de vertaalde tekst zijn werk moet doen is zeker zo belangrijk. Zoals het Nederlandse ‘je’ en ‘jij’ al direct over de Duitse grens not done is, zo dienen vertalers ook met Russische cultureel bepaalde invloeden rekening te houden. Dit is de reden dat we graag met zogeheten in-country vertalers werken; in dit geval in Rusland woonachtige Russische vertalers met Russisch als moedertaal. Zij zijn in staat om vertalingen optimaal aan te laten sluiten bij de taalbeleving van de beoogde doelgroep.

Gegarandeerde topkwaliteit

Wij beschikken over de hoogst haalbare Europese kwaliteitsnormen voor vertaalbureaus: de ISO 9001 en de ISO 17100. Hele vertaaltraject en de vertalingen zijn daarbij onderhevig aan strenge normen en voorschriften waarop constant gecontroleerd wordt. Voor ons is dat echter niet voldoende; daarom geven we u ook een laagsteprijsgarantie en onze 100% tevredenheidsgarantie. U loopt op deze manier geen enkel risico; niet qua prijs, en niet qua kwaliteit. Op deze onafhankelijke website kunt u reviews van onze klanten over ons lezen.

Via de onderstaande knop kunt u een geheel vrijblijvende offerte voor uw Russische vertaling aanvragen. U ontvangt binnen 30 minuten u een offerte op maat van ons.

Waar wacht u nog op?

15.000+ klanten hebben ons reeds in vertrouwen genomen

Vraag offerte aan
BINNEN 15 MINUTEN
Bekijk meer recensies

Vertrouwd door:

Bekijk meer

Alleen de beste kwaliteit is goed genoeg

Translation Kings beschikt over de hoogst haalbare certificaten voor vertaalbureaus: ISO 9001:2015 en ISO 17100:2015. Topkwaliteit en service staan bij ons altijd op nummer 1.

Lidmaatschappen

Translation Kings is lid van de VViN en de EUATC; organisaties van vertaalbureaus die gezamenlijk werken aan de optimalisering van kwaliteit en dienstverlening.