• Servisch vertaalbureau

    • Alleen experts in de Servische taal
    • Krijg de beste Servische vertalingen….
  • home
  • Servisch vertaalbureau

flagServisch vertaalbureau


Het Servisch is een Servo-Kroatisch taal binnen de Zuid-Slavische talengroep. De taal die 10 miljoen moedersprekers heeft is zeer nauw verwant aan het Kroatisch en het Bosnisch; de onderlinge verschillen zijn niet veel groter dan die tussen het Nederlands en het Vlaams. Een opmerkelijk verschil is wel dat het Servisch over het algemeen in het Cyrillische alfabet wordt geschreven en de andere twee talen niet. Het Latijnse alfabet maakt evenwel opgang in Servië; met name onder westers ingestelde personen.

Kerkslavisch

Maar eerst terug naar het Cyrillisch. Dit alfabet werd in de 9e eeuw bedacht door de broers Cyrillus en Methodius; twee zendelingen die door de Moravische koning Rastislav werden gevraagd om de Slavische volkeren van Midden-Europa en de Balkan tot het Christendom te bekeren. Daartoe zetten de broers zich aan het vertalen van de Bijbel in een taal die we nu het Kerkslavisch noemen; de heilige taal van de Slaven. Voor het ontwerpen van de letters van het Cyrillische alfabet lieten de uit Thessaloniki (Griekenland) afkomstige broers zich inspireren door het Oud-Grieks. Daar waren ze immers goed mee bekend. De Bijbel van Cyrillus en Methodius vond zijn weg door de hele Slavische wereld en luidde de bekering van de Slaven in. Heden ten dage worden de broers Cyrillus en Methodius in Servië zowel door de Oosters-Orthodoxe als door de Katholieke kerk vereerd als vooraanstaande apostelen. Hun status staat gelijk aan die van de Bijbelse evangelisten.

Taal en cultuur

Veel woorden in het Servisch zijn ontleent aan Turkse woorden; een erfenis uit de tijd dat het gebied onderdeel was van het Ottomaanse rijk. De invloed van de geschiedenis op een taal is onontkoombaar, net zoals die van de lokale cultuur; het bepaalt hoe een taal is samengesteld en hoe de mensen hem gebruiken. Vertalers moeten dus naast een uitmuntende talenkennis ook weten hoe ze de bewoners van een land en de verschillende doelgroepen op de juiste manier aan dienen te spreken. Daarom werken we graag met in-country vertalers; vertalers die in hun eigen land werken en hun eigen cultuur dagelijks om zich heen hebben. In dit geval; In Servië woonachtige Servische vertalers die Servisch als moedertaal hebben.

Kwaliteitsgaranties

Alle vertalers waarmee we samenwerken, maar ook wij als vertaalbureau, moeten in verband met onze certificering (ISO 9001 en ISO 17100) voldoen aan strenge vakbekwaamheidseisen. De genoemde certificaten staan immers voor de hoogst haalbare Europese kwaliteitsnormen voor vertaalbureaus. Aan onze kwaliteit hoeft u dus niet te twijfelen. Evengoed doen we er nog een schepje bovenop. U krijgt van ons ook een laagsteprijsgarantie en onze 100% tevredenheidsgarantie. Alle vertalers waarmee we samenwerken hebben bovendien een geheimhoudingsverklaring getekend. Er wordt dus ook uiterst discreet met uw teksten omgesprongen. Wat onze klanten van ons vinden? U leest het op deze onafhankelijke website.

Benieuwd wat uw Servische vertaling gaat kosten? Vraagt u dan nu via de onderstaande knop een geheel vrijblijvende offerte aan. U ontvangt binnen 30 minuten een offerte op maat van ons.

Waar wacht u nog op?

15.000+ klanten hebben ons reeds in vertrouwen genomen

Vraag offerte aan
BINNEN 15 MINUTEN
Bekijk meer recensies

Vertrouwd door:

Bekijk meer

Alleen de beste kwaliteit is goed genoeg

Translation Kings beschikt over de hoogst haalbare certificaten voor vertaalbureaus: ISO 9001:2015 en ISO 17100:2015. Topkwaliteit en service staan bij ons altijd op nummer 1.

Lidmaatschappen

Translation Kings is lid van de VViN en de EUATC; organisaties van vertaalbureaus die gezamenlijk werken aan de optimalisering van kwaliteit en dienstverlening.